Buddha din suburbie de Hanif Kureishi




Buddha din suburbie – Hanif Kureishi


Carte buna

http://bit.ly/2n8qa72
Am facut rost de Buddha din suburbie de Hanif Kureishie total intamplator. La Elefant.ro transportul este gratuit la comenzi de minim 85 de lei. Mai aveam nevoie de o carte, asa ca am ales-o.
Personajul central este Karim, un tanar de 20 de ani, copilul unei englezoaice si a imigrantului indian Haroon. Haroon, un functionar marunt, cu o viata anosta, este adept al budismului. Atmosfera orientala si meditatiile sunt la moda in clasa de mijloc londoneza, prilej pentru acesta sa se remarce ca un adevarat mentor. De altfel, Karim ii si spune ironic Zeul.
Pentru Haroon e o ocazie sa iasa din cotidian si sa se simta adulat. Aici o cunoaste pe Eva. Intr-una dintre serile de meditatie Karim are o experienta sexuala cu Charles, fiul Evei si tot in aceeasi seara isi surprinde parintele facand sex cu Eva.
De aici incepe totul, atractia lui Karim pentru Charles fiind continua, in timp ce Haroon isi paraseste familia pentru a se muta cu Eva. Nu intelegeti gresit, nu e o carte despre homosexualitate, Karim are o atractie puternica si pentru femei. Sexul are un rol secundar in carte si e privit doar ca un mijloc de a experimenta senzatii noi.
Buddha din suburbie de Hanif Kureishi este vazuta prin ochii lui Karim, tonul abordat fiind unul relaxat si distractiv, desi problemele surprinse nu sunt superficiale. Vedem o Londra a anilor ’70 in continua transformare, marcata de revolta sexuala, revolta tinerilor si aceea sociala, rasismul si intoleranta ridicata a englezilor.
Pentru imigranti Anglia are inca farmecul unui imperiu, fiind tributari mentalitatii celor care au trait in colonii. Aparenta libertate este insa amenintata de persecutia publica si lipsa de sanse in societatea londoneza.
Karim isi cauta locul sau, desi este englez nu se simte mereu asa, ci mai degraba devine atras de traditiile si mentalitatea indienilor. Isi gaseste refugiul in teatru, in lumea artistica, in droguri si sex.
Avem o carte distractiva, populata de personaje pitoresti (cum ar fi Changez, un indian gras si lenes care a avut o casatorie aranjata cu vara lui Karim si care in lipsa iubirii acesteia traieste o relatie cu o prostituata japoneza), care reuseste sa prezinte, cu un ton vesel si colorat societatea londoneza.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Insomnii de Irina Binder

Site-uri de unde poți să descarci CĂRȚI PDF GRATIS

FOAMEA DE KNUT HAMSUN