Colectionarul de John Fowles





 
 
http://bit.ly/2m6BYmG
Nu stiam nimic de John Fowles inainte sa ma las prins in panza de paianjen in care se zbate ultimul (sau primul) din fluturii “Colectionarului”.
 
Dar odata ce iei Colectionarul de John Fowles de pe raft, ai in mana o lupa prin care vezi in detaliu toate zbaterile de aripi ale victimei si miscarile lente, studiate, viclene ale vanatorului Frederick Clegg (sau Caliban cum il porecleste Miranda, facand trimitere la Furtuna lui Shakespear) fascinat de frumusete in apropierea mortii.
 
Intalnirea fortuita a functionarului de primarie, ce nu iese din tipare, cu o fata frumoasa plina de viata se transforma in obsesie. Miranda este singura care reuseste sa capteze atentia colectionarului care o urmareste timp de doi ani inainte de rapire. Timiditatea lui si inferioritatea in care se complace sunt piedici in calea stabilirii unui contact, pana la momentul declansator (biletul pronosport).
 
Captivitatea sufocanta sub globul de sticla subliniaza diferentele ireconciliabile intre cele doua lumi: lipsa de adaptare a vanatorului la tot ce insemana traire, sentiment si intelegere in afara conceptelor deja formate (sau “deformate” de o viata plata si lipsita de dragoste), incapacitatea victimei de a recunoste, la timp, semnalele captivitatii perpetue, fatale. Fiecare dintre cei doi ramane fidel credintelor proprii: Caliban este motivat doar de dorinta de a pastra, de a conserva si de a admira din cand in cand, construind cu tenacitatea unui paianjen argumente care justifica in lumea lui inchipuita comportamentul de colectionar al unui exemplar rar; nimic nu tulbura curiozitatea morbida de colectionar in fata fluturelui, pana la ultima zbatere; Miranda apeleaza la argumentul suprem al frumosului de care s-a inconjurat, al artei si al viului pentru a incerca sa produca schimbarea, deschiderea calaului catre viata care merita traita; eforturile ei nu reusesc sa trezeasca o constiinta, pentru ca aceasta nu exista.
 
Colectionarul de John Fowles este  carte incitanta, ce te tine cu sufletul la gura asemeni unui thriller american, in asteptarea unei portite spre lumina zilei sau miresmele noptii.
O carte care ma face sa astept cu nerabdare sa citesc si urmatoarele carti ale autorului englez: Magicianul si Iubita locotenenutului francez.

Comentarii

  1. la ce dracu pui pdf download daca ma trimiți cu link de afiliat sa cumpăr cartea?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Insomnii de Irina Binder

Site-uri de unde poți să descarci CĂRȚI PDF GRATIS

FOAMEA DE KNUT HAMSUN